У всьому світі активно розвиваються альтернативні джерела електроенергії. Україна теж йде цим шляхом. Держава стимулює виробництво альтернативних видів енергетичного ресурсу, з цією метою спеціально запроваджено так званий зелений тариф. За спеціально встановленими розцінками енергоринок країни закуповує вироблену за допомогою сонячних станцій електричну енергію.

Корисна інформація про зелений тариф

У жовтні 1997 року було прийнято закон «Про електроенергетику», статті якого регулюють економічний механізм використання нетрадиційних джерел енергії та гарантує:

  • підключення сонячних мережевих електростанцій до існуючих електромагістралей;
  • купівлю виробленої сонячними, вітровими та малими гідроелектростанціями електричної енергії;
  • стабільність встановленого зеленого тарифу (його величина закріплена у чинному законодавстві).

У нашій країні застосовують один із найвищих тарифів на європейському континенті. Ставки розроблені та встановлені аж до 2030 року та прив'язані до євровалюти, тому не знецінюються через інфляцію.

Спеціальна тарифна сітка для закупівлі електричної енергії діє для комерційних організацій та приватних осіб, які продають електроенергію, що генерується за допомогою альтернативних відновлюваних джерел: сонця (фотоелектричні панелі), вітру (вітрогенератори), біопалива, доменного газу, води (гідроелектростанції невеликі за параметрами потужності).

Для приватних домогосподарств законодавчо дозволена потужність станцій 30 кВт. Така можливість з'явилася в українців нещодавно, але вже знайшла своїх прихильників. Населення та бізнес стали цікавитися державною ініціативою та на практиці реалізовувати ідеї енергетичної незалежності, встановлюючи сонячні батареї на даху офісних, житлових, господарських будівель або на прибудинковій території. Електроенергія, що продається, оплачується за спеціально встановленими ставками.

Зелений тариф і його розміри

З початку 2017 року до кінця 2019 року вартість електрики для наземних сонячних електростанцій промислового типу становить 15 євроцентів за один кВт. Якщо система встановлена ​​на даху, тариф збільшений до 16.3 євроцента.

Для підприємств існує доплата до основної спеціальної ставки. Вона передбачена для тих об'єктів, де у комплектації сонячної, вітрової чи іншої станції альтернативної енергетики використовується від 30 до 50% комплектуючого обладнання українського виробництва. Збільшується тариф у межах 5–10%.

У власників фотоелектричних станцій, встановлених на приватних будинках громадян, енергопостачальні організації купують електроенергію за ціною 0.18 євро за 1 кВт.

Процедура оформлення передбаченого тарифу підприємствами та іншими юридичними особами охоплює кілька етапів:

  • розробляється проектна документація;
  • укладається договір про підключення сонячної електростанції до центральних ліній;
  • підключається, на руки заявник отримує відповідний сертифікат про готовність об'єкта до введення в експлуатацію;
  • затверджується відповідний зелений тариф;
  • оформляється та підписується договір з енергопостачальною компанією регіону про купівлю-продаж електрики.

Фізичні особи зобов'язані після встановлення сонячних батарей та узгодження схеми підключення з обласною енергопостачальною організацією підписати угоду про купівлю-продаж електроенергії, що виробляється, де обов'язково вказується діючий зелений тариф.

Акумуляторні батареї
Перетворювачі
Проектні роботи
Виробники